hu | en

regionális könyvtár
építészeti tervpályázat
pécs
2007

Pécs hangulatos mediterrán város, különböző történeti korok rétegződtek egymásra. A város történelmében kicsiben benne van Európa történelme. Így joggal tekinthetjük az új kulturális központot Európa egyik leendő kulturális központjának.
Az általunk tervezett épület arra a komplexitásra törekszik, ami Pécs belvárosát is jellemzi.
A belváros egy várfalon belüli rendszer, a tervezett könyvtár az új kulturális városrész rendszerén belül egy várfal – a tudás vára. Olyan vár, mely egyszerre átlátható és intim; saját belső világa van; de egy szűrőn át közvetlen kapcsolatba kerül a várossal is. Magába forduló, de mindenki számára elérhető.

A forma és megjelenés tekintetében arra törekedtünk, hogy a Tudásközpont ne legyen túl konkrét, ne legyen túl szubjektív – a tudás, a könyvtár állandóságát próbáltuk hangsúlyozni. Átlátható, egyszerű tömeg.
Több nemű terek és azok kapcsolata szervezi az épületet. A belső átrium, szabályos, de ugyanakkor mozgalmas tér, míg az épület közvetlen környezete a városi szövet irányait, vonalait veszi fel – a város csiszolta le a határait. A két különböző szerepű fedett-nyitott illetve zárt-nyitott; szabályos és szabálytalan terek közötti különbséget a szabadpolcos terek veszik fel – befeszül közéjük, mindkettővel kapcsolatot tart.

Az átrium nem kürtőként működik, változatos belső térfalat kapott. Az egyes szinteken a belső homlokzatok egymáshoz képest eltérő módon és eltérő mértékben mozognak. Erre a változó belső homlokzatra néznek a főfunkciók [olvasóterek]; a közlekedő sávokat elhúztuk a terek belseje felé.

vezető tervezők:
Mórocz Tamás
Földes László

építész munkatársak:
Falb Anita
Taraza Boushra
Sónicz Péter

pályázat: kiemelt megvétel

1  2  3  4  5  6  7  8  9