hu | en

kétgenerációs ház
komárom-esztergom megye
2009

Két generációs családi házat terveztünk az adott telekre. A két szomszédos telek is a Megrendelő tulajdonában van. Az egyiken a saját családi háza áll, a másik telken a család által működtett horgászbolt üzemel. Így a telkek illetve az épületek közötti átjárást is biztosítottuk az oldalhatárokon keresztül.

A telek hátsó részében helyoldalba épített téglaboltozatos, L-alakú pince valamint kis kőház található. A hátsókert tereprendezése adott volt.

A két generáció számára alkalmas épületet két épületrészre bontottuk. Egységüket a hasonló arányok illetve az előtetőként és árnyékolóként is funkcionáló körbefutó vasbeton lemez biztosítja. Ennek az előtetőnek a mélysége változó. A két épületrész bejáratai is egy nagy fedett-nyitott védett térről nyílnak. Ezzel biztosítottuk, hogy külön-külön is működőképes de mégis összetartozó két teljes értékű lakás alakuljon ki.
A fedett-nyitott bejárati térrész a három szomszédos telkek közötti átjárás tengelyére is rákapcsolódik. Így a forgalmas 10-es főúttól elválasztva biztosítható az épületek közötti kapcsolat.

Az épületeken körbefutó előtető alá bizonyos helyeken favázas elválasztó, árnyékoló falakat terveztünk. Ezek biztosítják a zajvédelmet a főút felől, dél felől árnyékoló szerepét töltik be, valamint az intimebb helyiségekbe való belátást is megakadályozzák. Idővel növényzettel futtathatóak be.

építész tervező:
Földes László
Gönczi Orsolya
Volf Klaudia

belsőépítész:
Győri-Nagy Hajnal

fényáteresztő beton:
LiTraCon
Loconczi Áron

terv: 2008
épült: 2009

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13